Дати:01.07.2023
Цена:119лв.
Продължителност:2 дни / 1 нощувка

Дворецът „Кричим“ – Пещера – крепостта „ Перистера“ -пещера „Снежанка“ – Батак – Велинград – езерото Клептуза

 

Двудневна, автобусна екскурзия с отпътуване от Пловдив

Резервирайте сега

Гарантирано връщане на платените суми*

*при анулирана от нас програма или наложена забрана за осъществяване на екскурзиите организирани от Кристур в срок до 14 дни
Преференциални условия за PCR и антигенни тестове
*при анулирана от нас програма или наложена забрана за осъществяване на екскурзиите организирани от Кристур в срок до 14 дни

ПРОГРАМА

1 ДЕН

 Отпътуване от спирката на ОББ  в 07.00 ч. в посока гр. Кричим и село Куртово Конаре.Недалеч от селото е разположена една от красивите и добре запазени царски резиденции – дворецът „Кричим“. Огромен парк, гора с разнообразна растителност, езера, зелени поляни и над 10 постройки са част от имението на Двореца. Цялото имение е разположено на площ от 2 хиляди декара. Уникално е и езерото с водните лилии, простиращо се на площ от 3 декара. Тук е най-големия развъдник на елена лопатар -към момента има над 200 елена и много сърни. Постройката, която е започната от Фердинанд като ловна хижа през 1936 година, е завършена от Борис ІІІ. Интериорът в сградата е запазен в автентичен вид, така както е изглеждал по времето на Фердинанд и Борис ІІІ. Тя е на два етажа, всеки на площ от 750 квадрата с традиционна архитектура, в която се забелязват и белези от модернизма, но вписваща се в средата с уютни декорации. Вътре има 55 помещения, като само 12 са баните. В двореца има киносалон, занималня за царските деца, а непосредствено до покоите на царя и царицата са и кабинетите им, в които всичко е запазено непокътнато. Точно тук в царския кабинет през 1943 година Борис ІІІ къса заповедта за депортирането на евреите от България.

Свободно време за снимки и разходка из парка.

Отпътуване за Пещератретия по големина град в Пазарджишка област . Разглеждане на крепостта Перистера. Старинната средновековна крепост с бойни кули-църкви излиза изпод руините на познатия от десетилетия на науката римски кастел в покрайнините на град Пещера. Името на крепостта и хълма идват от намиращата се в подножието им църква „Св. Петка”.  През 2012 г е обявена е за паметник на културата с национално значение .   Посещение на  Музей “Автомобилите на социализма“
Най-новия музей в родопския град в момента разполага с експозиция от 23 емблематични за соца возила, като перлата е култовата „Чайка“, която въпреки че е на повече от 40 години е оборудвана с климатик и ел.стъкла.Освен автомобилите, всеки посетител ще може да усети цялостно духът на периода до 1989г. В музея са показани старите телевизори, радиа, предмети от бита и табели със социалистически лозунги.

Свободно време за обяд и разходка в  Пещера. Сред забележителностите на града са часовниковата кула, историческия музей с изключително богата експозиция, църквите „Св.Димитър“, „Св.Петка“…

 Пътят ни продължава към приказно красивия подземен дворец, пещерата Снежанка. Въпреки скромните си размери, пещерата впечатлява с изключителното богатство на снежно бели калцитни образувания и дивно красиви синтрови езерца изпъстрени с пещерни перли. Определяната като една от най-красивите пещери в България, „Перлата на Родопите” се намира в местността Лилова скала. До нея се достига за около 30 минути по стръмна пътека с дължина 830 метра.Отпътуване за Батак

Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ДЕН 

 Закуска. Напускане на хотела .Разходка в центъра на Батак и посещение на емблематичния за града исторически музей, в който се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Разглеждане на църквата „Св. Неделя”, масивна сграда от камък с много здрави врати, изградена през 1813г. Сградата е останала непокътната до ден днешен и е превърната в музей. И днес дръвникът, костите на героите, следите от ятаганите и куршумите напомнят за онези страшни и величави времена. Време за обяд.

Отпътуване към Велинград / около 30 км / – център на спа туризма на Балканите. Разходка  до карстовия извор Клептуза и едноименният парк с езерата –  един от символите на града. Намира се  в квартал Чепино, който е една от трите термални зони във Велинград..  Водата образува две красиви езера, които след това се вливат в Чепинска река, а от нея — в Марица и Бяло море. Свободно време за обяд.

Посещение на Историческия музей основан през 1952 г, наммиращ се в непосредствена близост до църквата „Света Троица“, и  родната къща на партизанката Вела Пеева (1922–1944г)

В музея има три постоянни експозиции – мемориална изложба „Вела Пеева“, етнографска изложба „Планината – гостоприемен дом“ и изложбата „Великденски писани яйца“.

В Историческия музей на Велинград се намира най-голямата в България колекция от великденски писани яйца. Експозицията „Вела Пеева“ разказва за живота на българската партизанка, която загива през 1944г като участник в Съпротивата срещу държавната власт и прогерманската й политика по време на Втората световна война. Експозицията представя и събитията преди и по време на Втората световна война. През 1948г, при сливането на селищата Каменица, Лъджене и Чепино, новосъздаденият град е кръстен на партизанката – Велинград.

Най-новата експозиция на музея е посветена на оперния певец Николай Гяуров (1929–2004г), който е роден във Велинград. След смъртта му през 2004г семейството му е дарило вещи, снимки и документи на световноизвестния оперен певец.

В етнографската експозиция „Планината – гостоприемен дом“ са показани разнообразни костюми на различните религиозни общности, населяващи Чепинския край – християни, мюсюлмани, армъни.

.. изпълнени с прекрасни емоции и впечатления се отправяме към дома….

Пристигане в Пловдив  около 19.00 ч.

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуски в района на Батак ;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на обектите включени в програмата;
 • Медицинска застраховка за лица до 65 г.; – 1лв. на човек на ден ; За лица над 65г. – 1,50лв на ден
 • Входни такси за посещаваните обекти:
 • Доплащане за единична стая:30 лв.
 • Исторически музей „Историческа църква“- 4 лв.;
 • Музей на мечката – 4 лв.;
 • Дворец „Кричим“ 6 лв. /лятна резиденция/;
 • Оранжерия – 2 лв.;
 • Парк – 4 лв.;
 • Разходи от личен характер;

Забележки:

 • Минимален брой участници: 40Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

  Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.

   

  Забележки:

  Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

  * Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

  * Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

  * Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

  * Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

   

Запитване за резервация


Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и  увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта www.kristour.com Гарант на Крис Тур по смисъла на чл 97  от Закона за туризма е застрахователна компания ЗAД „Лев Инс” АД, застрахователна полица №13052310000194/29.0.2023

Print Friendly, PDF & Email