Дати: 24.06; 07.10.2023
Цена:129 лв.
Продължителност:2 дни / 1 нощувка

Ждрелото на река Ерма – Трън – Перник -Земенски манастир-Кюстендил – Руенски манастир при село Скрино/родното място на Св.Иван Рилски

Двудневна, автобусна екскурзия с отпътуване от Пловдив

Резервирайте сега

Гарантирано връщане на платените суми*

*при анулирана от нас програма или наложена забрана за осъществяване на екскурзиите организирани от Кристур в срок до 14 дни
Преференциални условия за PCR и антигенни тестове
*при анулирана от нас програма или наложена забрана за осъществяване на екскурзиите организирани от Кристур в срок до 14 дни

ПРОГРАМА

1-ви ден : Отпътуване в 7.00 ч от Пловдив по автомагистрала” Тракия” към Перник през китното Знеполе, закътано между планините на Краището се отправяме към живописното ждрело на р. Ерма наричано -“Бисерът на вълшебната Ерма”.

То е едно от чудесата на  природата, създадено от хилядолетната борба между водата и скалата.Почти отвесните стени на дивия пролом,дълъг около 100 м. са обрасли с люлякови храсти,покрити са с мъх и лишей.Те се издигат на 120-200 метра височина на разстояние в горния край от 50-60 метра една от друга и само 3-4 метра в дъното.В тази теснина зеленикавите води на р.Ерма се блъскат, пенят, скачат от камък на камък, образуват водовъртежи, каскади и един 4 метров водопад, а по течението на реката се наблюдават множество скални блокове.

Завръщане в Трън. Според преданието първите заселници на Трън отседнали край пътя, където имало голям трън,откъдето дошло и името на новосъздаденото селище-Трън.

Свободно време за обяд.

Наблизо е църквата”Св.Петка” с чудотворната икона , тук е и  Скалният параклис „Св.Петка”. Изкачиш ли стълбите,прекрачиш ли прага на пещерата със силна вяра,Светицата ще ти помогне!От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит.

Отправяме се към Перник.Посещение на Музея на минното дело -единствен по рода си на  Балканския полуостров. Намира се в две от галериите на първия подземен рудник, който е работил от 1891 до 1966г.  Тук ще се запознаем с историята на въгледобива в автентична руднична атмосфера.
След това се отправяме към Земенският манастир – основан през 11 век. В архитектурно отношение манастирската църква заема особено място на Балканите като представител на кръстокуполната архитектура. Тук е единствената иконография ”Изковаването на гвоздеите за Христовото разпятие” .

Отправяме се към Кюстендил. Настаняване в хотела. По желание организирана вечеря. Нощувка.

2-ри ден: Закуска в ресторанта на хотела .

Градът е основан през V век пр. Хр от тракийски племена, които се заселват около топлите минерални извори. През римският период градът е известен с името Пауталия – „град на пролетта”. Посещение на художествената галерия, патрон на която е един от най-талантливите български художници Владимир Димитров-Майстора. По желание посещение на: джамията Ахмед бей, Пирговата кула, термите, къщата музей на Димитър Пешев, човекът, помогнал за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Посещение на  парк „Хисарлъка” с възможност за разглеждане на крепостта и  панорамата към града. 

След напускане на Кюстендил, преминаване през село Невестино и посещение за няколко минути на уникалния „Кадин мост” свързан с тъжна легенда,която сякаш е изобразена по каменните сводове на моста…..

Отправяне към с.Скрино- родното място на Свети Иван Рилски ,поемаме пеш към Руенския манастир”Св.Иван Рилски” и  пещерата в която Светеца започва отшелническия си живот.

Отпътуване към Пловдив.Пристигане в града привечер.

 

 

 • транспорт с комфортен автобус;
 • една нощувка със закуска в хотел в центъра на Кюстендил;
 • Посещение на Ждрелото на р.Ерма;
 • Посещение на църквата”Св.Петка ;
 • Посещение на Музея на минното дело :
 • Посещение на Земенския манастир ;
 • Посещение на Руенския манастир”Св.Иван Рилски”;
 • Посещение на Художествената галерия на Майстора;
 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут;
 • медицинска застраховка – 1 лв на ден;
 • входните такси на посещаваните обекти:
 • Музей на минното дело – 3лв:
 • Художествената галерия на Майстора – 4лв ;
 • Разходи от личен характер ;
 • Крис Тур препоръчва  на туристите да сключат застраховка “Отмяна на пътуване.

Доплащане за единична стая 30 лв ;

Условия и забележки

Предупреждение към туристите:

Добре е да сте обути с удобни ниски  обувки,тъй като  еко-пътеката към Ждрелото на р.Ерма е леко стръмна и каменлива, макар и не много дълга.Преминава се  през 200 метра тунел  с не добре загладена пътна настилка и слабо  осветен. 

До скалния манастир”Св.Петка” е направено удобно и красиво стълбище , но има продължение около 100 метра което е по пътека обезопасена с парапет  и отвежда до Кръста и мястото от където Светицата се е спасила.

Хубаво е туристите да си носят сандвич или нещо подкрепително за хапване.

 • Записването се извършва срещу внесен депозит в размер на 20лв и сключен договор за организирано пътуване.
 • Заплащането на остатъка от изцяло дължимата сума се извършва не по-късно от 7 дни преди обявената начална дата на отпътуване.

Запитване за резервация


Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и  увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта www.kristour.com Гарант на Крис Тур по смисъла на чл 97  от Закона за туризма е застрахователна компания ЗAД „Лев Инс” АД, застрахователна полица №13052310000194/29.03.2023

Print Friendly, PDF & Email