Дати:27.09; 04.10; 11.10; 18.10; 25.10; 01.11; 08.11; 15.11; 22.11; 29.11; 06.12; 13.12
Цена:от 589 лв.
Продължителност:8 дни/ 7 нощувки

Една седмица на Ликийското крайбрежие

 

Резервирайте сега

Гарантирано връщане на платените суми*

*при анулирана от нас програма или наложена забрана за осъществяване на екскурзиите организирани от Кристур в срок до 14 дни
Преференциални условия за PCR и антигенни тестове
*при анулирана от нас програма или наложена забрана за осъществяване на екскурзиите организирани от Кристур в срок до 14 дни

ПРОГРАМА

Прочутият с пясъчните си плажове и природни красоти Тюркоазен бряг е най-издадената югозападна част от турското средиземноморско крайбрежие. Тук се е намирало древното царство Ликия, чието най-поразително архитектурно наследство са скалните и монументални гробници.

Ден 1: Полет до Анталия

Полет от София рано сутринта с продължителност един час. На летището в Анталия вашият екскурзовод ще ви посрещне с „Добре дошли“. В хотела ви очаква освежителна напитка. Нощувка в района на Анталия.

Ден 2: Мира

Закуска. Обиколката минава по крайбрежната алея, откъдето се откриват чудесни гледки към морето, горите от пинии и назъбените върхове на планината Торос. Ще посетите древния град Мира. Тук ще разгледате скалните гробници, които безспорно са сред най-впечатляващите забележителности на Турция.  Гробовете и саркофазите датират от IV век преди Христа. В Мира се намира и църквата на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, където първоначално е бил погребан светецът. Свободно време и възможност за организиран обяд.
Отпътуване за Кекова. Освен с археологическите си находки, островът е известен и с красивата си природа. Тук е намерил вдъхновение Жак-Ив Кусто и е снимал по тези места „своята“ Одисея. Всеки посетил Кекова, остава очарован от нейната необичайна природа – тюркоазени морски води, малки островчета със старомодни плажове, тайнствени пещери, в които пиратите са съхранявали заграбеното съкровище и пазещия безброй тайни потънал град. Казват, че историята на потъналия град Кекова наподобява тази на митичната Атлантида. Тук също след разрушително земетресение, няколко от древните градове на Ликия са останали под водата. И днес през кристалните морски води, могат да се видят прекрасно съхранени каменни стълби, останки от улици, полуразрушени стени и даже счупените амфори, в които местните са съхранявали зехтин и вино. Програмата включва още разходка с яхта в залива Кекова и посещение на древната крепост Симена – по желание срещу допълнително заплащане.
Денят, изпълнен с история и красота, ще завърши с посещение на църквата „Св. Николай Чудотворец“, която се смята за третото по важност религиозно съоръжение на византийската църковна архитектура. В нея ще видите отлично съхранените и до днес фрески и ръкописи от 11-ти и 12-ти век, както и антична каменна мозайка. Настаняване в хотел в района на Фетие. Нощувка.

Ден 3: Ликия

Закуска. В този ден ще предприемете незабравимо пътуване с кораб през обраслия с тръстика пейзаж на река Далян, откриваща гледки към Карийските скални гробници, древния град Каунос, приказния залив на гигантските костенурки Карета-Карета, които обитават района от милиони години. Само с лодка може да се достигне до края на лагуната, където се намира плажът Изтузу, известен още като плажа на костенурките. Разглеждане на специално изградената лечебница за пострадали костенурки. Тук ще направите почивка за плаж и къпане в морето, след което ще се върнете на брега. Пътуването продължава с автобус до Кушадасъ, където ще прекарате следващите два дни. Настаняване в хотел в района на Кушадасъ. Нощувка.

Ден 4: Ефес

Закуска. Предстои ви посещение на Ефес, един от най-големите древни градове в света, открит при разкопки. Градските съоръжения са се запазили като по чудо.  Античните паметници чакат и вас да ги преоткриете: градската агора, храмът на Домициан, нимфеумът, термите, мраморната улица на Аркадий, библиотеката на Целз, амфитеатърът, който е разполагал с 25 000 седящи места, е бил сред най-големите културни средища в Мала Азия по онова време. Свободно време. Ефес седи на ръба на оживения град Селчук
В близост до град Селчук се намира живописното селище Шириндже, което се състои от каменни къщи с червено покритие, които са разположени каскадно надолу по хълма, заобиколен от гъста гора. Сириндже е било гръцко селище до началото на 20-ти век, когато етническите турци, преселени тук от Гърция, се настанили в новопостроените домове. След малко стръмно изкачване по калдъръмените алеи до върха на селото можете да посетите църквата „Св. Йоан Кръстител„. Свободно време.
Следващата ни цел е къщата на Дева Мария, намираща се на около 7 км. от Ефес, където е прекарала последните дни от живота си. Къщата е голяма туристическа атракция и има любопитна история. Легендата разказва, че Дева Мария е пътувала до Ефес със Св. Йоан.
Основната сграда тук е датирана от византийската епоха (6-ти век), но нейната асоциация с Дева Мария започва едва през 19-ти век, следвайки виденията на германската монахиня Катрина Емерих, която дава точно описание на положението и вида на къщата в Ефес, в която тя твърди, че Девата е живяла и умиряла тук. През 1891 г., въз основа на тази справка, френски свещеник открива руините на малка църква, която очевидно принадлежала на манастир и сега тя е почитана като дом на Дева Мария.
Отпътуване за Селчук.
Възможност за посещение на Базиликата и гроба на Свети апостол Йоан Богослов, намиращ се в Селчук. В непосредствена близост са разположени и руините на османската крепост Аясулук, намираща се на хълма високо над Селчук. Този хълм е бил уреден от неолита, но крепостта датира от византийската епоха, а укрепленията са били разширени от Селджуките. В стените има няколко останки от къщи и малка джамия. Гледките над града и околностите са чудесни от върха на хълма. Археолозите все още разкопават обекта, така че понякога е затворен за посетител
Ще разгледаме и останките от храма на Артемида – едно от седемте чудеса на древния свят.
Разкопките, извършени от археолози, показват, че мястото първоначално е било заемано от каменна площадка, на която е стоял култовият образ на богинята, а отдолу е имало стаи, в които са били представени оброчни подаръци. Известният гигантски мраморен храм от славата на Седемте чудеса е построен през 6-ти век пр.н.е. и се слави със зашеметяващи 127 колони.
Нощувка в района на Кушадасъ.

Ден 5: Памуккале

Закуска. Пътят до Памуккале (на български – Дворец на памука) минава през прекрасна меандрова долина. Типичните за местния пейзаж снежнобели калциеви каскади са възникнали от отлагания на течащите по скалите термални води. Още от древността благодарение на този очарователен природен декор на извора се приписват лечебни свойства.
Памуккале е природен феномен с причудливи форми, образувани в продължение на хиляди години от термален извор с температура на минералната вода 35 градуса. Разглеждане на древния град Хиераполис, Изворът на Клеопатра, Храма на Аполон (не включва входна такса).
Памуккале (Pamukkale) или „замъка на памука“ (превод от турски) е природна забележителност в югозападна Турция, в провинцията Денизли. На върхът на Памуккале се намира древния град Йераполис, като и двете са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Благодарение на тектонични движения в падината на река Мендерес се създават множество земетресения. В следствие от тях се получават множество минерални извори. В тези извори се съдържало голямо количество варовик и така се е образувал Памуккале. Той прилича на замръзнал водопад. Изключително красиво място. Клеопатра е посещавала това място и ако искате можете да се потопите в нейния извор – извора на Клеопатра.
Горещите извори на Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 35 градуса излиза, клокочейки изпод земята, и в изумителни каскади се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. За съжаление, замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете. С течение на времето скалите са все повече и повече от натрупания под въздействието на течащата 35-градусова вода варовик.
В непосредствена близост до Памуккале се намира древния град Хиераполис, който е с огромно историческо значение. Останките от различни исторически периоди и култури го превръщат във важен археологичекски център.
Най-забележителните останки от сгради в него са Театъра, Храма на Аполон, Римските бани, Некропола и различни саркофази.
Смята се, че основателят на древния град Хиераполис е бил крал Бергама Еуменес II. В разцвета на елинистичния му период градът се превръща в един от важните културни центрове, но по-късно попада във владенията на Римската империя. През 17 година от новата ера, в епохата на Тиберий, и в 69 от новата ера, в епохата на Нерон, Хиераполис бил разтърсен от две огромни земетресения, които буквално го изтрили от лицето на земята, след което той отново бил възроден.
Блестящият културен и икономически разцвет на града през столетията достигнал своя връх по византийско време, когато селището било провъзгласено от Константин Велики за столица на областта Фригия.
Днес археологическите разкопки разкриват много от тайните на античния Хиераполис – храмът на Аполон и театърът не престават да очароват туристите.
Най-почитаният бог в Хиераполис бил Аполон. Храмът му бил построен през III в. от н. е. върху пещера, пълна с отровния газ плутоний (наречен на името на бог Плутон). В миналото пещерата била място за изпитание на монасите, които идвали тук, вземайки със себе си животни, които умирали, а божиите наместници, едва дишайки, оставали живи, до­казвайки своето превъзходство над останалите смъртни.
Развалините в южната част на града, които днес функционират като музей, в миналото са представлявали къпални. В басейна с лековита минерална вода, в който се е къпела и самата Клеопатра, днес плават останки от древния Хиераполис – невероятна атракция за туристите.
Руините на бляскавия древен град Хиераполис, преживял своя разцвет в римско време, се простират над калциевите каскади. Тук се намират основите на храма на Аполон от III в. от н.е. Римският театър е красив и внушителен със своите петдесет стъпаловидни реда от травертин. Настаняване в хотел, разположен в подножието на Памуккале, разполагащ с топъл минерален басейн. Нощувка.

Ден 6:  Анталия

Закуска. Посещение на фабрика за производство на килими, където ще се запознаете с целия процес на тяхното производство от извличането на суровините – коприна, памук и вълна до готовия изтъкан килим. Възможност за закупуване на невероятните произведения на изкуството.
Нощувка в района на Анталия.

Ден 7: Анталия

Закуска. Тук, в лоното на могъщата планинска снага на Торос, вирее богат растителен свят. Ще видите Йъвлъ Минаре, сиреч Минарето с вдлъбнатините – запазен знак на града. На Калекапъсъ – крепостната порта на старата кула, където се е помещавала стражата, се намира градският часовник. Разходката из града крие многобройни изненади и възможности за пазаруване. Можете да се сдобиете изгодно с изключително красиви бижута или кожени изделия след посещението ни  на фабрика за производство на кожени изделия с много изненади.
Възможност за посещение на ювелирна фабрика в непосредствена близост. Запознаване с технологията по добиване и обработване на едни от най – известните скъпоценни камъни в света. За финал на деня ще посетите прочутия водопад Карпуз Калдъран. Свободно време за обяд.
Обзорна обиколка на Анталия с възможност да разгледате стария град, площада на републиката, символа на града – минарето Ивли, паметника на основателя на града пергамския цар Атал ІІ, вратата на Адриан / построена в чест на посещението в града на римския император Адриан през 130 г.пр.н.е., водопада Дюден. Възможност за посещение на аквариума в Анталия. Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

Ден 8: Пътуване към дома

  • Самолетен билет София- Анталия- София
  • Всички летищни такси
  • 20 кг регистриран багаж и 5 кг салонен  багаж
  • Трансфери летище – хотел – летище
  • Настаняване в 4 * хотели по програмата
  • 7 нощувки с включени закуски на блок маса
  • Екскурзовод на български език
  • Пакет Културна програма и вечери, включваща 7 вечери + входни такси за Ефес, Памуккале, Хиераполис, разходка с корабче по река Далян, вход за църквата Св. Николай – 299 лв.
  • Разходи от личен характер

Забележка:

Запитване за резервация


Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и  увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта www.kristour.com Гарант на Крис Тур по смисъла на чл 97  от Закона за туризма е застрахователна компания ЗAД „Лев Инс” АД, застрахователна полица №13062210000371/29.04.2023

Print Friendly, PDF & Email