Харесайте ни във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Абонирай се за нашия бюлетин

Форма за резервация

Двудневна екскурзия до старите столици на България

Плиска, Мадара, Шумен, Велики Преслав, Котел, Жеравна от Пловдив

Дата

31.10.2020 пред потвърждение

Продължителност

2 дни / 1 нощувка

Цена

95 лв.

Програма:

Ден 1: Пловдив – Плиска – Шумен

Отпътуване от Карлово в 06:00ч. Отпътуване в 7:00 часа от Пловдив към историко – археологическия резерват Плиска – част от Стоте национални туристически обекта. В периода от основаването на Българската държава от хан Аспарух през 681г. до 893г. Плиска е не само столица, но и един от най-големите богати градове в Европа и света. Градът впечатлява по онова време с архитектурата си.
Посещение на двора на кирилицата в град Плиска. Дворът на кирилицата напомня за царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител тук усеща духа на миналото, неговото величие и се изпълва с гордост, че, познавайки кирилските букви, той е  част от културното наследство, създадено на това свещено място. Дворът на кирилицата е мястото, където кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството.
Отпътуване за местността Мадара и разглеждане на уникалния скален барелеф „Мадарски конник”, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Скалният релеф, който се счита за най-старият по рода си в Европа, представлява триумфиращ владетел – символ на мощта на Първата Българска държава. Свободно време за обяд.

Посещение на Исторически музей – Шумен. Основан през 1857г. като училищна музейна сбирка от възрожденеца Сава Доброплодни – една от най-ранните в днешните български земи, днес той е научен и културно-просветен институт с девет отдела и обособена научна група. Фондовете му съхраняват над 150 000 движими паметника на културата от халколита до наши дни.

Посещение на Томбул джамия – най-големият мюсюлмански храм в България. Единственият много добре запазен ислямски култов ансамбъл в България, където ясно личи пренесената от Мала Азия архитектурна традиция.

Разглеждане на Шуменската крепост, разположена в Шуменското плато над града. През вековете е била владение на траки, римляни, византийци и българи. Разкопките показват, че мястото е било обитавано още през XII в. пр. Хр. от траките, а по време на Първата Българска държава крепостта вече играе важна историческа роля заради близостта си до Плиска и Преслав. Днес е историко-археологически резерват и един от 100-те национални туристически обекта.

Разглеждане на монумент „Създатели на българската държава„, извисяващ се в най-високата част на Шуменското плато, издигнат по случай 1300-годишнината от създаването на Българската държава. Паметникът пресъздава основни моменти в нашата история между VII и X в. Мащабни скулптурни композиции и мозаечни пана разказват за най-значителните моменти от ранната ни история.

Настаняване в хотел в Шумен. Възможност за вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 2: Шумен – Велики Преслав – Котел – Жеравна – Пловдив

Закуска.  В 8:30 часа отпътуване  за  Велики Преслав – обявен за столица на Българската държава от цар Симеон I през 893 г. Посещение на археологическия музей и след това историко – археологическия резерват, който съхранява реставрирани и консервирани части и предмети от средновековния български град – Царската резиденция, Златната базилика, Южната порта, Патриаршията и т.н.

Отпътуване към град  Котел, който е разположен в Източна Стара планина. Посещение на „Кьорпеевата къща„, Експозиция „Котленски възрожденци  – градски бит„,  „Галатанско училище„, Експозиция „Старокотленски килими и тъкани„.  Историята на града започва в древността. Намерените археологически находки, тракийските култови комплекси и скални гробници в местностите Чобрата и Талим Таш, свидетелстват, че този край е бил обитаван от траки.
Отпътуваме към архитектурно исторически резерват Жеравна. Ще имаме възможност да се потопим в неповторимата, нереална сякаш атмосфера на приказно красиви старовремски дървени къщи и уютни цветни градини. В селото се намира родната къща на Йордан Йовков, в която е живял до 13-тата си годишнина. Други интересни обекти за туристите представляват къщата-музей „Сава Филаретов„, „Руси чорбаджи„, както и много други възрожденски къщи и църкви.  Свободно време за обяд. Отпътуване за Пловдив.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел в Шумен
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута
 • Посещение на Плиска
 • Посещение на Мадара
 • Посещение на Исторически музей – Шумен
 • Посещение на Томбул джамия
 • Посещение на Шуменската крепост
 • Посещение на монумента “Създатели на българската държава”
 • Посещение на Велики Преслав
 • Посещение на Котел
 • Посещение на Жеравна

Цената не включва:

 • Отпътуване от Карлово доплащане 8 лв. за двете посоки
 • Разходи от личен характер и входните такси
 • Медицинска застраховка за лица до 65 г – 1 лв. на ден, за лица над 65 г – 2 лв. на ден.

Забележка:

Входни такси за музеи и резервати: Плиска – 5 лв. (възрастни), 2 лв (учащи); Мадара – 5 лв. (възрастни), 2 лв. (учащи); Шуменска крепост – 3 лв. (възрастни), 1 лв. (учащи, пенсионери);
Томбул джамия – 4 лв. (възрастни), 2 лв. (учащи); Велики Преслав – 5 лв. (възрастни), 3 лв. (пенсионери), 2 лв. (учащи) и др.

Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и  увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта www.kristour.com Гарант на Крис Тур по смисъла на чл 97  от Закона за туризма е застрахователна компания ЗAД „Алианц България” АД, застрахователна полица №1926813150000832853/21.05.2020г