Форма за резервация

Вашето име*

Вашият Email*

Вашият телефон*

Брой туристи*

Допълнителни бележки

Охрид – македонска приказка

 Скопие – Охрид – Манастирът „Свети Наум“ – Струга

Дати

09.10.2020г.

Продължителност

3 дни / 2 нощувки

Цена

215 лв.

Програма:

Ден 1:

Пловдив – София – Скопие – Охрид

Отпътуване от Пловдив в 05.00 ч.  от спирката на  OББ срещу Тримонциум, в 05.30 ч. от бензиностанция Shell на магистрала „Тракия“ до Пазарджик, в 07.00 часа от София, по маршрут Гюешево – Крива Паланка – Скопие. Пешеходна разходка в Скопие – площад „Македония“ с паметника „Воин на кон“, Каменният мост – символ на града; старият квартал Вароша – скопската чаршия; църквата „Св. Спас“ със саркофага на Гоце Делчев. Свободно време. Отпътуване за Охрид – град, съчетал в себе си вековна историческа традиция, невероятната красота на Охридското езеро и изключителното гостоприемство на своите жители. Днес градът е истинска туристическа перла на Република Северна Македония. Настаняване хотела . Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 2:

Охрид – манастира „Св. Наум” – Билянини извори

Закуска. Пешеходна разходка с местен екскурзовод в Стария град: църквата „Света Богородица Перивлепта“, която поради своята автентична архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; Самуиловата крепост; църквата „Свети Пантелеймон“, където се съхраняват мощите на Св. Климент Охридски; църквата „Свети Йоан Канео“, разположена на висока и стръмна скала, откъдето се разкрива живописна гледка към езерото и града; църквата „Света София“, посветена на Христовата мъдрост и служила като катедрален храм по времето на цар Самуил; античният театър и градската чаршия. Свободно време в Охрид, или екскурзии по желание:

 • Разходка с корабче по Охридското езеро  с прекрасна панорама към града.
 • След обед  автобусна екскурзия до манастира „Свети Наум“, разположен на югоизточния

бряг на Охридското езеро сред местност с рядка природна красота. За негово начало се смята края на 9 век, а за негов творец – ученикът на Кирил и Методий Наум. Самият Свети Наум почива във вечния си покой, от дясната страна на манастира, където се намира неговият гроб. Манастирът е преустрояван няколко пъти, именно заради това днес неговата архитектура е толкова уникална. Посещение на църквата „Свети Архангели“, където се намира гробницата на лечителя чудотворец Свети Наум и църквата „Света Петка“. Тази екскурзия включва и посещение на известните Билянини извори- една от най-големите забележителности в близост до Охрид .С тези извори са свързани древни легенди. Най-известната от тях разказва за любовта на българския цар Самуил и обикновеното момиче от народа .Затова днес туристите могат да видят статуята на красивата Биляна в близост до Охридското езеро. В чест на красавицата изворите, край които се срещала със цар Самуил, били наречени на нейно име.В близост до Билянини извори има прекрасен малък парк, където туристите могат да се  разходят. Завръщане в хотела.Свободно време. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 3:

Охрид – Струга – София  – Пловдив

Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане автобусна екскурзия до Струга: кратка разходка покрай река Черни Дрим до градската чаршия и родната къща на братя Миладинови. Отпътуване за Калище. Посещение на женския манастир  „Рождество на Пресвета Богородица“, който се намира на брега на Охридското езеро.

Ставропигиалният манастирски комплекс се състои от две църкви – една пещерна и една нова църква посветени на Рождество на Пресвета Богородица. Новата църква е посветена на апостолите Петър и Павел, а пещерната църква на Св. Атанас.  В пещерната църква е открита иконата на Пресветата майка Богородица известна още като Черната Богородица. Днес иконата се пази в новата църква “Рождество на Пресвета Богородица”, реставрирана през 1977 г. Отпътуване за България. Пристигане в София , Пазарджик и Пловдив късно вечерта.

 

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3 * централно разположен;
 • Пешеходна разходка в Скопие с местен екскурзовод;
 • Пешеходна разходка в Охрид с местен екскурзовод;
 • Водач от България;

Цената не включва:

 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с асистанс и лимит на отговорност 5000 EUR на застрахователна компания „Армеец“ -2лв на ден;
 • Разходка с корабче по Охридското езеро ( при минимум 25 туриста )– 12 лв;
 • Автобусна екскурзия до манастира „Св. Наум“ и Билянините извори (без включена входна такса за манастирската църква) при минимум 15 записани туристи– 20 лв;
 • Автобусна екскурзия до Струга -10 лв.
 • Входни такси и билети за музеи и обекти, посещавани по желание

 Забележка:

дете до 12г с двама възрастни :– 20 лв

Доплащане за единична стая : 20 лв на вечер

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Екскурзията се осъществява при минимум 35 записани туристи!

За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации. За пешеходната разходка в стария град на Охрид се препоръчва носенето на удобни спортни обувки. Разходката с корабче по Охридското езеро се провежда при подходящи метеорологични условия.

Валутен курс: 1 евро = 61,5 македонски денара

Часово време: България 12 ч.; Македония 11 ч.