Харесайте ни във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Абонирай се за нашия бюлетин

Направи запитване

Направете запитване за Вашата почивка

Вашето име*

Вашият Email*

Вашият телефон*

Брой туристи*

Допълнителни бележки

Двудневна екскурзия 

ЦАРИ МАЛИ ГРАД И СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

от Пловдив

Дата

19.06; 10.07; 31.07; 28.08; 11.09.2021

Продължителност

 2 дни / 1 нощувка

Цена

85 лв.

Седемте рилски езера са най-популярните и посещавани планински езера в България. Те са разположени стъпаловидно в голям циркус по северния склон на връх Дамга в северозападна Рила, между 2100 и 2500 м надморска височина. Произходът им е ледников, свързани са помежду си с малки поточета. Долното езеро дава началото на река Джерман. Лесно е човек да ги посети, дори без специална екипировка или някаква предварителна подготовка.

Програма:

ПЪРВИ ДЕН:
Отпътуване от Пловдив в 6.30 ч.Пристигане и разходка в  Самоков. Посещение на Девическия манастир”Покров Богородичен”, музея в който чрез две витрини,е пресъздадена обработката на желязото чрез „самокови”, първата печатна машина и първия „Рибен буквар”, както и тръби от дървени талпи, по които е довеждана водата от високата Рила. Посещение на „Чешмата с обецата”, невероятната „Байрак -ли джамия” ,”Чадър чешма”…

Отпътуване към „Цари Мали град”.Пристигане в село Белчин, където е възстановена късно античната крепост Цари Мали град, намираща се на хълма Св.Спас, разположен по билото на Верила планина. С него са свързани легендите за голямо старинно селище, известно като Цари Mали град. Достъпът до крепостта може да бъде осъществен чрез пешеходен преход (около 30 минути по стръмна пътека покрита с чакъл) или чрез специално изграденото панорамно влакче.

Свободно време за разходка в района и посещение на атракционите, включващи забавления за деца и възрастни. Преминаване по въжения мост дълъг около 200 метра.Отпътуване за Сапарева баня. Кратка почивка в парка с минералния извор в центъра на града. Възможност за обяд. Сапарева баня е приятно и спокойно градче, облегнато от една страна на стръмните подстъпи на Северозападна Рила, и от друга загледано на Южните меки склонове на Верила. Повечето хора асоциират Сапарева баня с минералния извор, който е атракция в центъра на града. Температурата от 102 °С го прави най-горещия минерален извор в Европа и единствения в България и континентална Европа гейзер-фонтан, изригващ на всеки 28 минути. Отпътуване за Паничище. Пристигане в късния следобед. Настаняване в хотела. Възможност за вечеря. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН:

Напускане на хотела и отправяне към лифта.Само за 16минути се изкачва до х.„Рилски езера”, преодолявайки денивелация от 520 метра , стигайки  до 2100 м. надморска височина.Когато пристигнем до хижата, на запад от нея започваме изкачване към Сухия рид. Пътеката се изкачва бързо нагоре и е леко камениста, но не е екстремна. За 20 –тина минути се достига до ръба на Сухия рид, пътеката е сравнително лека за  изкачване и след около 40-45мин. достигаме до  специално направена  площадка, където  спираме за обзорна панорама, която при ясно време започва от връх Мусала и цялото прекрасно Мальовишко било. Виждат се добре 2езера, след което групата се отправя към езеро”Бъбрека” по тревни пасажи и нанадолнище . Поемаме  по дясната пътека , която отвежда към Скакавишки циркус , виждат се  отвисоко двете езера, които пълнят най-високия водопад на планината-Скакавица разположена под връх Кабул . Водопадът дава началото на р.Скакавица. На северния край на езеро „Бъбрека” водача ни запознава с всички езера.   След това тръгваме  по  хубава почти хоризонтална пътека и спираме пред източния бряг на езерото. Тук групата може да се раздели - едни да останат ,а другите започват изкачване към езеро „Окото” , „Сълзата” и „Езерния връх”. Пътеките към „Окото” и нагоре са стръмни и екстремни , виждайки пътеката всеки може да прецени  възможностите си – дали да тръгне нагоре или да остане на красивия бряг на езеро „Бъбрека” , където има информационни табели и много туристи. Езерото “Окото”- е най-дълбокото езеро на Балканския п-ов.(37,50 м.). Следва изкачване към ез. “ Сълзата “- най- високо разположеното езеро(2500 м.н.в.)  и изкачване на  „Езерния връх”, се открива обширна  обзорна панорама към величествения амфитеатър на Седемте езера. Оттам се виждат планините: Верила, Витоша и скалната драперия на Мальовишкото било.Пътеките от Бъбрека до горе са екстремни и каменисти, но не са много дълги. Завръщане към Бъбрека. Кратка почивка на езеро „Бъбрека”, събиране с тези които са останали и продължаване към останалите. езера - “Детелината” “ Близнаците”,” Рибното езеро”. Над тях се извисява карлинговия  връх  “Харамията “. Пътеката отвежда в подножието на върха , където изворът е каптиран от дъновистите и две мраморни женски длани, образувайки чучур, подават вода в жадните усти на туристите. Преминава се по бреговете на : „Малкия Близнак”, „Детелината” и „Рибното езеро”, над което е изградена хижа ”7-те Рилски езера”.  Там също може да се подпечатат книжките  „100-Национални обекта”. Пътеките са доста каменисти и моренни  и трябва да се преминават с голямо внимание. Разстоянието между двете хижи се изминава за 40 минути. Времетраенето на целия маршрут от момента на тръгване от хижа”Рилски езера” до завръщане на лифта е около 6часа - ходене, почивки, снимки….Прекрасна и неповторима панорама. Отново с лифта завръщане към Паничище и автобуса и отпътуване към Пловдив

 

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Една нощувка със закуска в хотел 2*/3* в района на Паничище ;
 • Посещение на Цари Мали град;
 • Посещение на седемте рилски езера;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута ;
 • Квалифициран планински водач;

Цената не включва:

 • Входни такси на посещаваните обекти по маршрута (възможна е промяна от посочените);
 • Цари Мали град:‐ фуникуляр в двете посоки - 4 лв. възрастен, 2 лв. учащи се и пенсионери;
 • Комбиниран билет за крепостта и Етнографския музей - 6 лв. възрастен, 3 лв. пенсионери,
 • Билет за лифт в двете посоки - 20 лв.;
 • Възможност доплащане за вечеря
 • Задължителна планинска застраховка – 3 лв

 УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

 • внасяне на 30% капаро;
 • цената е валидна при минимум 35 човека;
 • доплащане не по-късно от 15 дни преди заминаване;

Срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи - 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележка:

Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с двигателната система, сърцето или др. заболявания.Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление и грайфер (сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип), щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и дъждобрани.Не носете торби или чанти, а раници. Не носете излишен багаж !!!!Носете си вода и сандвич.Препоръчително е да се подкрепяте с бонбони, вафли  „Морени”, които бързо дават енергия. Хижите разполагат с ресторанти и кафенета, където може да се похапне.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия, се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.                                  

Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и  увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако обстоятелствата налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта www.kristour.com Гарант на Крис Тур по смисъла на чл 97  от Закона за туризма е застрахователна компания ЗAД „Лев Инс” АД, застрахователна полица №13062110000322 /29.04.2022г

Print Friendly, PDF & Email